Gordon Taylor: «Οι ποδοσφαιριστές είναι παραδείγματα προς μίμηση»

FIFPROΝΕΑ

«Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά», λέει ο Gordon Taylor, επίτιμος πρόεδρος της FIFPro σε μία συνέντευξη του στην εφημερίδα Daily Telegraph. Θέλει να καταρρίψει τον μύθο που περιγράφει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ως πλούσιους και με κακή νοοτροπία.

Ο Gordon Taylor, ο εκτελεστικός διευθυντής των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αγγλίας και επίτιμος πρόεδρος της FIFPro στην συνέντευξη του στην Daily Telegraph μιλά για την κατάσταση στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά, αναφέρεται και σε άλλες χώρες.

«Η εικόνα των ποδοσφαιριστών αφορά άτομα που πληρώνονται αδρά, διασημότητες που αναζητούν την καλοπέραση και μπλέκουν με κορίτσια», λέει ο Taylor. «Η εικόνα αυτή δεν συμπεριλαμβάνει φυσικά το γεγονός ότι ετησίως 60 παίκτες σταματούν για πάντα το ποδόσφαιρο λόγω σοβαρού τραυματισμού όπως και ότι ένας παίκτης έχει κατά μέσο όρο μία σταδιοδρομία 8 ετών. Επίσης, η κοινή γνώμη προσδοκά να έχουν μυαλά γέρων σε ώμους νέων ανθρώπων».

Η PFA, μέσα στο πλαίσιο των στόχων και εργασιών της στοχεύει στην παροχή βοήθειας σε παίκτες ώστε να ωριμάσουν. «Δε θέλω τους ποδοσφαιριστές να έχουν κατά νου ότι είναι καλύτερο να είσαι διάσημος, σε σχέση με την ποιότητα του χαρακτήρα. Για αυτό τον λόγο ξοδεύουμε χρήματα με την “British School of Motoring”: λέγοντάς τους ότι το αυτοκίνητο είναι ένα επικίνδυνο όπλο, άρα πρέπει να το χειρίζεσαι με σύνεση».

Ο Taylor γίνεται πολύ σκεπτικός για την υπερβολική κριτική του πλούτου των παικτών.
«Είναι δουλειά μου να αφήνω τους παίκτες να κεφαλαιοποιούν τις επιδεξιότητες τους μιας και αυτές χρησιμεύουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έπαιξα σε εποχές όπου η ανώτατη αμοιβή ήταν μόλις 12 λίρες. Αυτό με κάνει να φαίνομαι μεγάλης ηλικίας ειδικά για εκείνη την εποχή όπου ένας παίκτης μπορούσε να αμείβεται για όλη την σταδιοδρομία του με ότι αμειβόντουσαν οι Ronnie Clayton και Nat Lofthouse για μία εβδομάδα. Μέσω του προγράμματός μας Κοινωνικής Ευθύνης προσπαθούμε να τους ευαισθητοποιήσουμε και να εκτιμούν την τύχη τους».

«Πολλοί λένε, τι έχει πράξει η PFA προς την κατεύθυνση της αλτρουιστικής προσφοράς; Δεν το πιστεύω! Τρέχουμε όλοι μας και βοηθούμε συνέχεια. Κάθε παίχτης συμφωνεί στο συμβόλαιο του να παραχωρεί έξι ώρες για κοινωνική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Ο Edwin Van der Sar μιλά σε τοπικά σχολεία για την σωστή διατροφή. Ο Fabio Aurelio βοηθά νέους με ειδικές ανάγκες να παίξουν ποδόσφαιρο σε ένα κλειστό γήπεδο στην Liverpool. Ακολούθησα και εγώ το πρόγραμμα και μία ημέρα μία μητέρα είπε: αυτό μου έσωσε την ζωή. Ο γιός μου λατρεύει να έρχεται εδώ».

«Ο Phil Neville κάνει σπουδαία δουλειά. Ο Ryan Nelsen ξεκίνησε αμέσως να οργανώνει δραστηριότητες για τα θύματα του πρόσφατου σεισμού. Ο Jason Roberts πάντα οργανώνει ενέργειες στην γενέτειρά την Grenada. Έχω ακολουθήσει τους Kevin Davies και Chris Kirkland στην λέσχη των μικροπαραβατών. Ο Kevin είχε σπάσει το χέρι του αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε να είναι εκεί. Δεν θέλει να αθετεί τις υποχρεώσεις του».

Ο Taylor μίλησε και για το θέμα των συχνών ελέγχων απαγορευμένων ουσιών των μελών του. «Γιατί να πηγαίνουν στα σπίτια τους, την νύχτα, δεν έχει η ιδιωτική τους ζωή διαταραχθεί αρκετά; Πήγα στην Chelsea για να δω τα παιδιά, ένας από τους οποίους είχε περάσει έλεγχο 16 φορές φέτος. Δεν είναι δα και κάτι ευχάριστο να ουρείς μπροστά σε ένα άγνωστο, αλλά οι παίκτες πρέπει να το ανεχτούν και αυτό».

Gordon Taylor: ‘Footballers already are role models’

Κάντε κλικ εδώ να διαβάσετε το πλήρες άρθρο από την Daily Telegraph

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη