FIFPro: «Ο Platini έχει δίκιο, πρέπει να παρέμβουμε τώρα»

FIFPROΝΕΑ

Η FIFPro κατανοεί απόλυτα γιατί ο Michel Platini, πρόεδρος της UEFA, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. «Η FIFPro εδώ και πολλά χρόνια προειδοποιούσε για το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο είναι παγιδευμένο σε καθοδική πορεία».

Ο Platini ανακοίνωσε σε ομιλία του στο Μονακό πριν την κλήρωση των Κυπέλλων Ευρώπης, ότι ήταν πολύ ανήσυχος για το μέλλον του ποδοσφαίρου. «Ίσως να είμαι υπερβολικός, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα σκάνδαλα με τα στημένα παιχνίδια, το παράνομο στοίχημα, την βία στα γήπεδα, τον ρατσισμό και τον χουλιγκανισμό».

«Η FIFPro έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια για όλα αυτά τα προβλήματα» τονίζει ο Theo van Seggelen, Γενικός Γραμματέας της FIFPro, του Παγκόσμιου Συνδέσμου επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος της UEFA μιλά για αυτά τα προβλήματα. Δείχνει κουράγιο».

«Είναι τεράστια προβλήματα» τονίζει ο Van Seggelen. «Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ποδοσφαιριστές είναι απλήρωτοι. Η πρόσφατη απεργία στην Ισπανία καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχουν πολλές ομάδες που είναι σε οικονομική δυσχέρεια, διότι αδυνατούν να χειριστούν σωστά τα οικονομικά τους, βλέπουμε ότι ξοδεύουν περισσότερα από ότι εισπράττουν».

«Το μεταγραφικό σύστημα είναι υπό αναθεώρηση. Τα ποσά μεταγραφών είναι υπερβολικά υψηλά σε επίπεδα παραλογισμού, δέκα εκατομμύρια ευρώ, είκοσι εκατομμύρια ευρώ, τριάντα εκατομμύρια ευρώ και ακόμα περισσότερο. Το συνολικό ποσό που ξοδεύεται σε μεταγραφές ολοένα και αυξάνεται… Είναι ακατανόητο, με όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες».

Ο Van Seggelen αναφέρεται και σε άλλα προβλήματα όπως: «Τα στημένα παιχνίδια απειλούν να καταστρέψουν το ποδόσφαιρο όπως στην Ελλάδα και Τουρκία. Η διαφθορά δεν έχει απαλειφθεί. Ο ρατσισμός δυστυχώς υπάρχει. Κάποιοι οπαδοί είναι βίαιοι κατά των παικτών ακόμα και της δικής τους ομάδας. Ακόμα χειρότερα, αυξάνονται ολοένα τα κρούσματα κακής συμπεριφοράς των ομάδων κατά των παικτών».

«Άλλο πρόβλημα είναι το σύστημα δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή επίλυσης διαφορών της FIFA λειτουργεί πάνω από 10 χρόνια και δικάζει βάσει κανονισμών και σταθερών νομολογιών. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία».

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαδικασία έφεσης στο CAS, το διαιτητικό δικαστικό όργανο στην Λωζάνη. Πολύ συχνά οι ομάδες εφεσιβάλουν τις αποφάσεις της DRC μόνο για να καθυστερήσουν την επιβολή της ποινής. Αλλά και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αποφάσεις του CAS είναι απρόβλεπτες και μη βάσιμες».

Ο πρόεδρος της UEFA πιστεύει ότι με την εφαρμογή του συστήματος Fair Play, όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Μάλλον είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Η FIFPro πιστεύει ακράδαντα ότι είναι μόνο μέρος της λύσης. Η FIFPro θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την ορθή λειτουργία του ποδοσφαίρου, αλλά επιμένει για την πλήρη εφαρμογή τους και όχι για ημίμετρα.

Η FIFPro παροτρύνει για την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

Την εφαρμογή του ενιαίου συμβολαίου με τις ελάχιστες προδιαγραφές, σε όλες τις χώρες που υπάρχει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η εφαρμογή του πρέπει να είναι υποχρεωτική (το σύστημα Financial Fair Play μόνο τότε μπορεί να εφαρμοστεί εάν και εφόσον υπάρχουν ενιαία συμβόλαια).

Την δημιουργία επιτροπών επίλυσης διαφορών για χώρες όπου δεν υπάρχει, αλλά και την ορθή λειτουργία τους. Οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να έχουν την δυνατότητα με απλοποιημένες διαδικασίες να κάνουν καταγγελία εάν δεν πληρώνονται. Στην πλειονότητα των καταγγελιών περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές όμως υποθέσεις δεν επιδικάζονται καν διότι δεν λειτουργεί επιτροπή επίλυσης διαφορών.

Απαγόρευση σε επιρροές από τρίτους ενδιαφερόμενους σε ποδοσφαιριστές και ομάδες. Οι παρόντες κανονισμοί δεν είναι ικανοποιητικοί, και πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί και υποχρεωτικά να εφαρμοστούν διεθνώς αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Οι κανονισμοί που διέπουν τους διαμεσολαβητές πρέπει να τροποποιηθούν. Πρέπει να γίνει μία νέα προσέγγιση και να δίνεται έμφαση στην πράξη της διαμεσολάβησης και όχι στο επάγγελμα. Αυτοί οι κανονισμοί πρέπει να βασίζονται σε διαφανείς διαδικασίες και καλύτερο έλεγχο.

Να εδραιωθεί το πρώιμο σύστημα προειδοποίησης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των πρωταθλημάτων από εξωτερικές πιέσεις μέσω υπερβολικού και ακανόνιστου στοιχηματισμού.

Αποτίμηση του υπάρχοντος συστήματος και κανονισμών μεταγραφών με εστίαση στις μεταγραφικές περιόδους καθώς και στα ποσά μεταγραφών που διακινούνται.

Την προστασία ανηλίκων από εκμετάλλευση και εγκληματικές δραστηριότητες.

Κάποια μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, λέει ο Van Seggelen. Συμπληρώνει ότι «στο ποδόσφαιρο υπάρχει αναποφασιστικότητα για την απόλυτη εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Ποιό είναι το νόημα εάν υπάρχουν καλοί και αυστηροί κανονισμοί, όταν δεν εφαρμόζονται; Τα μέτρα είναι εφικτά εάν εφαρμόζονται και οι τιμωρίες σωστά».

«Η FIFPro ζητά από τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων. Δεν είναι ακόμα αργά. Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε άλλο και να καθυστερούμε. Η παρέμβαση πρέπει να γίνει τώρα!».

FIFPro: ‘Platini is right, we must intervene now’

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη