Χρόνο ξεκούρασης για τους ποδοσφαιριστές ζητά η FIFPro

FIFPROΝΕΑ

Η FIFPro ζητά περισσότερο χρόνο ξεκούρασης γα τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ειδικά για εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται σε Εθνικές ομάδες και συνεχίζουν να παίζουν ακόμα και μετά το τέλος των υποχρεώσεων τους στους συλλόγους όπου ανήκουν.

Μετά από την ολοκλήρωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, στα γήπεδα της Βραζιλίας, οι ποδοσφαιριστές των Εθνικών ομάδων που αγωνίσθηκαν σε αυτή τη διοργάνωση, θέλουν χρόνο για την ανάπαυση τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα που θα έχουν και στη νέα αγωνιστική περίοδο.
Μία μεγάλη διεθνής έρευνα, έδειξε ότι οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται τουλάχιστον 3 ημέρες ξεκούρασης ανάμεσα σε 2 παιχνίδια.

Και όμως, η Ισπανία είχε μόλις 2 ημέρες ανάμεσα στον ημιτελικό και τον τελικό στον οποίο αγωνίσθηκε.

Η Βραζιλία είχε, προφανές, πλεονέκτημα μίας ημέρας και αυτό το αξιοποίησε, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα και περισσότερη φρεσκάδα.

Το ίδιο συνέβη πέρσι, με την Ιταλία, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου τότε, είχε επωφεληθεί η Ισπανία η οποία είχε περισσότερο χρόνο ανάπαυσης στη διάθεση της.

Άλλη μελέτη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας, η οποία αναλύει τα αποτελέσματα 5.000 αγώνων, αποδεικνύει ότι οι ομάδες που δεν είχαν επαρκή χρόνο ξεκούρασης και περιορίσθηκαν μόλις σε 2 ημέρες, έχουν 40% μικρότερες πιθανότητες θετικού αποτελέσματος, σε σχέση με τις ομάδες που είχαν στη διάθεση τους 3 ημέρες ανάπαυσης.

Διάφορες Εθνικές Ομοσπονδίες, έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους από την έρευνα και προσπαθούν να δώσουν τουλάχιστον 3 ημέρες ανάπαυσης στους παίκτες των Εθνικών ομάδων τους, σε σχέση με το πρόγραμμα των εθνικών πρωταθλημάτων και το ίδιο κάνουν, σε σχέση με τις διοργανώσεις των Κυπέλλων Ευρώπης.
Η UEFA και η FIFA, ωστόσο, αγνοούν αυτά τα στοιχεία και προχωρούν στον προγραμματισμό αγώνων, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους τις σχετικές μελέτες.
«Αυτό είναι ακατανόητο» λέει ο Tijs Tummers, ο Γραμματέας της Τεχνικής Επιτροπής της FIFPrο.

«Είναι θέμα ιατρικού Fair Play να δώσεις στις ομάδες τουλάχιστον 3 ημέρες ώστε να αναλάβουν δυνάμεις, Άλλωστε, μπορεί ένας παίκτης να χρειασθεί να αγωνισθεί σε ένα ματς που θα είναι το σημαντικότερο στην καριέρα του. Πρέπει να αντιμετωπισθεί δίκαια. Οι Διεθνείς Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, οφείλουν να σεβασθούν τους ποδοσφαιριστές και το ποδόσφαιρο δίνοντας ίσες ευκαιρίες. Άλλωστε και οι θεατές, πρέπει να βλέπουν τις ομάδες στην καλύτερη κατάσταση τους, έχουν αυτό το δικαίωμα».

Σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι, η FIFA φαίνεται ότι υπολογίζει πως η περίοδος ξεκούρασης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή εμφάνιση.

Σύμφωνα με τον Tummers «οι ημιτελικοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται όχι Τετάρτη και Πέμπτη, αλλά, Τρίτη και Τετάρτη. Και πάλι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις ομάδες που θα προκριθούν στον τελικό, αλλά, έτσι έχουν καθεμία από 3 ημέρες ανάπαυσης και αυτός ο χρόνος τους είναι αρκετός».

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη