Η FIFPro αναδεικνύει, με την περίπτωση Τσουκάνη, το πρόβλημα με τον υποβιβασμό των ομάδων λόγω χρεών

FIFPROΔΙΑΦΟΡΑΝΕΑ

Σε ανάρτηση της στο σάιτ www.fifpro.org, η FIFPro αναφέρεται στην περίπτωση του συναδέλφου Στέλιου Τσουκάνη που ταλαιπωρήθηκε πέρσι ως ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου αλλά και του ΟΦΗ, που αποχώρησαν απο τα πρωταθλήματα όπου αγωνίζονταν, για οικονομικούς λόγους.

Στη σεζόν 2014-2015, σε 12 ευρωπαικές χώρες-μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, υπήρξαν 27 ομάδες που υποβιβάσθηκαν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, στη διάρκεια της περιόδου και περισσότεροι από 600 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές επηρεάσθηκαν άμεσα από αυτή την εξέλιξη.

Το δημοσίευμα της FIFPro για τον Τσουκάνη :

”Ο Στέλιος Τσουκάνης ξέρει τι σημαίνει να ζείς στο κενό.

Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής αναγνωρίζει ότι η ποδοσφαιρική σταδιοδρομία καθορίζεται τόσο απο την ικανότητα όσο και απο την τύχη που πρέπει να έχει ένας παίκτης, ώστε να αποφύγει να υπογράψει με λάθος σύλλογο.

Η εμπειρία που έχει, πλέον, απο το ποδόσφαιρο που αγαπά, αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση, αντιπροσωπευτική όλων των παικτών, ανά τον κόσμο, που έχουν περάσει την ίδια δοκιμασία, μένοντας απλήρωτοι απο τις ομάδες τους.

Είναι ένας απο τους περισσότερους απο 600 ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο που έχουν πληγεί απο τους υποβιβασμούς των ομάδων τους, για οικονομικούς λόγους, στη σεζόν 2014-2015.

Εικοσιεπτά ομάδες απο δώδεκα ευρωπαικές χώρες, έχουν υποβιβασθεί μόνο για οικονομικούς λόγους και ο Στέλιος Τσουκάνης έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει παίξει για δύο απο αυτές, την Νίκη Βόλου και τον ΟΦΗ.

Μετά απο μία περιπέτεια απογοήτευσης και διαδρομής γεμάτη απο ψέμματα, σε διάστημα μικρότερο απο ένα χρόνο, ο αριστερός μπακ αναγκάσθηκε να μετακομίσει ξανά στο πατρικό σπίτι, με τους γονείς του και άρχισε να εργάζεται και πάλι για την επιχείρηση του πατέρα του ενώ μπήκε στη διαδικασία να αναζητήσει άλλη ομάδα.

Ο Στέλιος μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και είχε την πρώτη ευκαρία του ως επαγγελματίας στον Αρη. Εμοιαζε να έχει μία γοητευτική ζωή, καθώς απολάμβανε το όνειρο του και παράλληλα ήταν δίπλα στο σπίτι του και είχε, ακόμα, την ευκαιρία να τρώει σπιτικό φαγητό μερικές ημέρες την εβδομάδα.

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: Τα πράγματα έγιναν δύσκολα

Ενώ ο Στέλιος είχε μπεί σε καλό δρόμο παίζοντας για τον Αρη, θέλησε να προχωρήσει στον επόμενο σταθμό της καριέρας του και τον Δεκέμβριο του 2013, είχε την ευκαιρία να πάει στη Νίκη Βόλου, με την οποία είχε πρόκληση όπου ανταποκρίθηκε, καθώς, κέρδισε την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ.

Η Νίκη Βόλου πέτυχε τον στόχο της, ο Στέλιος έμεινε στην ομάδα που ανανεώθηκε με παίκτες κοντά στα 20 χρόνια, αλλά, τα προβλήματα ήλθαν γρήγορα.

Αρχισαν οι, διαδοχικές, ήττες και ο κόσμος απομακρύνθηκε καθώς αυξήθηκαν και οι τιμές των εισιτηρίων.

Τον Νοέμβριο του 2014, ήδη, οι ποδοσφαιριστές ήταν απλήρωτοι για 3 μήνες και ο δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης, που είχε τον έλεγχο της Νίκης Βόλου, είπε ότι προσφέρει δωρεάν την ομάδα, που ωστόσο είχε ήδη πολλά χρέη.

Κανείς δεν εμφανίσθηκε για να αναλάβει την Νίκη Βόλου και έτσι ακολούθησε ο άμεσος υποβιβασμός της, λόγω πτώχευσης.

Πληγωμένος, σε σύγχυση και δίχως χρήματα, ο Στέλιος αποφάσισε να γυρίσει στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, καθώς, η Νίκη Βόλου είχε αφήσει απλήρωτο και τον ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου έμενε, στον Βόλο.

“Δεν ήταν μια καλή ζωή για έναν ποδοσφαιριστή», λέει ο Στέλιος για την εμπειρία του στο Βόλο.

ΟΦΗ: Οχι ποδόσφαιρο, όχι χρήματα, μόνο τίποτα

EΠΟ και ΠΣΑΠ στράφηκαν με νομικές ενέργειες εναντίον της Νίκης Βόλου και ο Στέλιος Τσουκάνης περίμενε να ακούσει ότι είναι ελεύθερος, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, συμφώνησε με τον ΟΦΗ και πήγε στο Ηράκλειο ώστε να συνεχίσει εκεί την καριέρα του, με τη σιγουριά ότι θα ήταν απλή υπόθεση η ολοκλήρωση της διαδικασίας, απο την ΕΠΟ, ώστε να μείνει ελεύθερος.

Χρειάσθηκε, όμως, να περιμένει 4 μήνες , δίχως να μπορεί σε αυτό το διάστημα να αγωνίζεται. Οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ ήταν για καιρό απλήρωτοι και η ομάδα τους δεν είχε δικαίωμα για νέες μεταγραφές. Ετσι, ο Στέλιος περιορζόταν, μόνο, σε συμμετοχή στις προπονήσεις.

Στα τέλη Απριλίου, η κατάσταση δεν είχε βελτιωθεί, χρήματα δεν είχε πάρει απο τον ΟΦΗ και ο Στέλιος επέστρεψε και πάλι στο σπίτι, σοκαρισμένος και απογοητευμένος απο όσα έγιναν στους προηγούμενους 8 μήνες, διάστημα στο οποίο δεν πήρε ούτε ένα σεντ για την παρουσία του στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

“Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα καθόλου χρήματα μετά από αυτή την κατάσταση, που επηρέασε όλη τη ζωή μου’’, λέει ο Στέλιος.

Ο ΠΣΑΠ βοήθησε τον Στέλιο στην προσπάθεια του να βάλει τη ζωή και την καριέρα του και πάλι σε μία σειρά.

΄΄Ο ΠΣΑΠ είναι σαν τους συμπαίκτες μου. Κάθε εβδομάδα με καλούσαν για να δούν πως είμαι και μου μιλούσαν με την εμπειρία τους, βοηθώντας με σε μία κατάσταση πραγματικής σύγχυσης.”

Ο Σύνδεσμος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πληροφόρηση του Στέλιου για τις επιλογές του, αλλά, τίποτα δε θα μπορούσε να αλλάξει όσα έζησε στους προηγούμενους μήνες ο ποδοσφαριστής που έμεινε στην καλύτερη ηλικία του, στα 25, έξω απο τη διαδικασία του ανταγωνισμού.

Χρειάσθηκε να περιμένει έως το τέλος Αυγούστου, για να βρεί νέα ομάδα και να συνεχίσει και πάλι την καριέρα του.

Εστω και αν δεν είναι στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, είναι ευτυχισμένος γιατί βρίσκεται και πάλι στον αγωνιστικό χώρο, μετά απο 8 μήνες αναγκαστικής αδράνειας.

Απολαμβάνει κάθε ημέρα στην ομάδα, γιατί τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, όπως μπορεί πρώτος απο όλους να βεβαιώσει ο ίδιος”.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη