Μεξικό, υπόθεση ντόπινγκ: Η FIFPro καλωσορίζει την απόφαση WADA

FIFPROΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro καλωσορίζει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού αντι-ντόπινγκ WADA, που αποφάσισε να αποσύρει την έφεση του ενώπιων του Διαιτητικού δικαστηρίου της Λωζάνης CAS, στην υπόθεση κατά των πέντε Μεξικανών ποδοσφαιριστών που βρέθηκαν θετικοί στην ουσία clenbuterol στο πρωτάθλημα CONCACAF Gold Cup.
Οι ποδοσφαιριστές είχαν τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού, τον περασμένο Ιούνιο αλλά επέμεναν ότι τα θετικά δείγματα προέκυψαν λόγω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος στο προπονητικό τους κέντρο, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μεξικού αποφάσισε να μην τιμωρήσει τους παίκτες. Το ίδιο και η FIFA. Τουναντίον, ο WADA αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός ενώπιον του CAS, για να τιμωρηθούν οι παίκτες. Την Τετάρτη, ο WADA αποφάσισε να αποσύρει την καταγγελία. Ο παγκόσμιος οργανισμός αντι-ντόπινγκ κατέληξε σε αυτή την απόφαση μετά από λήψη αποδεικτικών στοιχείων, από μία έρευνα της FIFA στο παγκόσμιο τουρνουά U17 που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό και η οποία καταδεικνύει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας στην χώρα από κρέας μολυσμένο με την απαγορευμένη ουσία clenbuterol.
«Εδώ, βλέπουμε το πρόβλημα με την αποκλειστική ενοχή και ότι αυτό έχει και κάποια όρια», αντιδρά ο δικηγόρος της FIFPro, Wil van Megen.
«Η FIFPro είναι ικανοποιημένη με την υποστήριξη της FIFA και τη στάση της προς τους παθόντες ποδοσφαιριστές. Χωρίς την βοήθεια της FIFA, η επίτευξη αυτού του αποτελέσματος θα ήταν πολύ δύσκολη. Βασικά μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η FIFA ήθελε να αποδεχθεί ότι ήταν αθώοι. Αυτό ήταν το βασικό και κύριο κομμάτι της υπόθεσης και έτσι η FIFA ξεκίνησε αυτή την έρευνα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αθωότητα των ποδοσφαιριστών».
Σύμφωνα με την FIFPro, η συγκεκριμένη προσέγγιση ήταν από τις πιο ρεαλιστικές όσον αφορά το θέμα του ντόπινγκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο θέλουν πιο ήπια πολιτική, και αυτό έχει φανεί καθώς η Επίτροπος κα Ανδρούλα Βασιλείου ζητά να μην παραβιάζονται τα βασικά δικαιώματα ελευθερίας και πάντα να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι ο αθλητής είναι αθώος, έως ότου αποδειχθεί το αντίθετο.
Η επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης ειδικά ανέφερε στην έκθεσή της (2011/2087 (INI)) ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα του αθλητή.
Για ακόμα μια φορά, η FIFPro τονίζει ότι όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά πρέπει να τιμωρούνται αλλά τα θεμελιώδη δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά.

Doping case Mexico: FIFPro salutes WADA decision

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη