Κατά του ρατσισμού οι ποδοσφαιριστές στην Κόστα Ρίκα

FIFPROΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

Ο Σύνδεσμος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Κόστα Ρίκα Αsojupro, κάλεσε την ποδοσφαιρική οικογένεια της χώρας να ενώσει τις δυνάμεις της, μαζί του, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας απέναντι στα φαινόμενα ρατσισμού και βίας σε βάρος ποδοσφαιριστών, στη Κόστα Ρίκα.
Μάλιστα, το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν 3 ποδοσφαιριστές έπεσαν θύματα επίθεσης από εξαγριωμένους οπαδούς.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στην Cartaginés και την Herediano (που τελείωσε με νίκη της Cartaginés με 2-1), οπαδοί της Cartaginés επιτέθηκαν στον Esteban Granados, ποδοσφαιριστή της Herediano, ενώ άλλοι οπαδοί φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα στους αμυντικούς της Herediano, Waylon Francis και Derrick Johnson.
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Κόστα Ρίκα, Asojupro, αντέδρασε επισημαίνοντας «Συνάδελφοι ποδοσφαιριστές δέχθηκαν επίθεση για το χρώμα του δέρματος τους. Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο… Γνωρίζουμε ότι τέτοια  περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Το αντίθετο, μάλιστα, συμβαίνει. Αυτά συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, καθημερινά, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες περιοχές».
Τον περασμένο μήνα, ο Patrick Pemberton της Alajuelense δέχθηκε ρατσιστικές κι άλλες επιθέσεις στο λογαριασμό του στο Facebook.
«Ο Σύνδεσμος Asojupro επανακαθορίζει τη στάση του απέναντι στο ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, καλώντας συλλόγους, παίκτες, προπονητές, παράγοντες, τις αρχές, τον Τύπο και τους φιλάθλους, να υποστηρίξουν όλες τις εκστρατείες που απαιτούν σεβασμό και ισότητα στο ποδόσφαιρο μας».
«Υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς, πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που σέβεται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια όλων των προσώπων το ίδιο, καθώς δε δίνει σημασία στο χρώμα, τη θρησκεία, την προέλευση τους ή σε οποιοδήποτε άλλο παράγοντα. Είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα και είμαστε ίσοι, με ίσα δικαιώματα που πρέπει να  γίνονται σεβαστά, σε συνθήκες ισότητας».
Ανάμεσα στα σοβαρά γεγονότα που προηγήθηκαν, είναι και εκείνο της επίθεσης και ληστείας των ποδοσφαιριστών Leonel Moreira και Olman Vargas (και οι δύο ανήκουν στην Herediano), οι οποίοι δέχθηκαν χτυπήματα από ομάδα οπαδών, την ώρα που δειπνούσαν σε εστιατόριο.
Μετά από ισοπαλία με 1-1, με την Carmelita, οι Vargas και Moreira πήγαν στο εστιατόριο Taco Bell στην περιοχήLa Aurorade Heredia και εκεί ένας οπαδός τους πλησίασε ζητώντας τους αυτόγραφο, αλλά, τους επιτέθηκε και χτύπησε μάλιστα με κεφαλιά τον Vargas. Έτσι, ξεκίνησε μάχη μέσα στο εστιατόριο.
«Όσο μπορώ να θυμηθώ, δέχθηκα ένα ισχυρό χτύπημα στο πρόσωπο, με αγκωνιά, από έναν άγνωστο σε εμένα και μετά από αυτό δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα… Όταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου, ήμουν πια στο σπίτι μου…» είπε ο τερματοφύλακας Leonel Moreira.
Από την πλευρά του, ο Vargas, λέει ότι έπρεπε να προστατέψει τον εαυτό του, καθώς, δέχθηκε επίθεση από 6 άτομα, ταυτόχρονα.
«Μετά από το παιχνίδι μας, πήγαμε να φάμε κάτι και 8 άτομα ήλθαν κοντά μας. Ένας από αυτούς, με χτύπησε με κεφαλιά στη μύτη. Μόλις έγινε αυτό, όλοι όσοι ήταν μαζί του, ήλθαν και έπεσαν πάνω μου. Σε αυτές τις καταστάσεις, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να προστατέψεις τον εαυτό σου, δεν έχεις το περιθώριο να παλέψεις. Ευτυχώς, ένας κύριος ήλθε κοντά μου και προσπάθησε να με βοηθήσει. Τα κατάφερε και με γλύτωσε». Ο Κοσταρικανός γκολκίπερ, πρόσθεσε, πάντως, ότι δέχθηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα στη μύτη.

Racism in Costa Rica: union urges for tolerance

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη