Η FIFPro θέλει να τροποποιήσει τους κανονισμούς ντόπινγκ

FIFPROΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

Πέντε Μεξικανοί ποδοσφαιριστές έχουν τιμωρηθεί προσωρινά με αποκλεισμό, διότι βρέθηκαν ίχνη της ουσίας clenbuterol στα ούρα τους, σε έναν έλεγχο ντόπινγκ. Η FIFPro αφήνει αιχμές για την εξέταση.
Η Ποδοσφαιρική Oμοσπονδία του Μεξικού αποκάλυψε ότι οι παίκτες βρέθηκαν θετικοί στην απαγορευμένη ουσία clenbuterol από έλεγχο που διεξήχθη την 21η Μαΐου. Οι ποδοσφαιριστές που τιμωρήθηκαν με την ποινή του αποκλεισμού από την διοργάνωση Concacaf Gold Cup είναι: ο τερματοφύλακας Guillermo Ochoa, οι αμυντικοί Francisco Rodriguez και Edgar Duenas, οι μέσοι Antonio Naelson και Christian Bermudez.
Ο Hector Gonzalez, υπεύθυνος της Εθνικής ομάδας, είπε σε επίσημη δήλωση του ότι οι ποδοσφαιριστές είχαν φάει μολυσμένο κρέας στο προπονητικό κέντρο όταν η ομάδα προετοιμαζόταν για την διοργάνωση Gold Cup. «Δυστυχώς, από λάθος, αυτοί οι παίχτες έφαγαν βοδινό κρέας μολυσμένο με την ουσία clenbuterol». Δεν αναφέρθηκε, όμως, στην ποσότητα της ουσίας που βρέθηκε στο κρέας.
Η ουσία clenbuterol δεν παράγεται από το ανθρώπινο σώμα. Βρίσκονται, όμως, απειροελάχιστες ποσότητες στο κρέας ή σε συμπληρώματα διατροφής, με αποτέλεσμα ότι η ουσία αυτή να εισάγεται στον οργανισμό ενός αθλητή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Διάφοροι εμπειρογνώμονες του ντόπινγκ δηλώνουν ότι η clenbuterol λειτουργεί ως προσαύξηση της αντοχής του αθλητή μόνο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Εν τούτοις, σύμφωνα με τους κανονισμούς ντόπινγκ οποιαδήποτε ποσότητα αυτής της ουσίας είναι τιμωρητέα, έστω και αν είναι απειροελάχιστη.
Οι εμπειρογνώμονες στο ντόπινγκ έχουν αποφανθεί ως εξής: «Ο εντοπισμός της clenbuterol έστω και σε πολύ μικρή ποσότητα, στην ανάλυση του δείγματος ντόπινγκ, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης τροφών που περιέχουν ίχνη της ουσίας αλλά, ακόμα, δεν αποκλείεται να υπάρχει και στο πόσιμο νερό. Οριακές ποσότητες για την ουσία clenbuterol θα πρέπει να πλέον να λαμβάνονται υπόψη στο μέλλον».
Μερικοί εμπειρογνώμονες επιμένουν ότι η clenbuterol θα πρέπει να έχει την ελάχιστη ποσότητα των 1,000 ng σε κάθε 1 ml. Παράδειγμα: το 2010 ο ποδηλατιστής Alberto Contadoran βρέθηκε θετικός με την ποσότητα των 50 pg, μία ποσότητα που είναι 200.000 φορές λιγότερη από την ελάχιστη ποσότητα που θέλουν να ορίσουν οι ειδικοί.
Οι έλεγχοι που διεξάγονται από τα αναγνωρισμένα εργαστήρια της WADA πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες προδιαγραφές, με τον προσδιορισμό ουσιών, δηλαδή «Ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο απόδοσης». Γι’ αυτό, κάθε εργαστήριο πρέπει να είναι ικανό να προσδιορίζει τουλάχιστον 2 ng of clenbuterol σε κάθε 1 ml. Οπότε, οποιαδήποτε ανακάλυψη σε δείγματα της ουσίας clenbuterol δεν συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε ποσότητα είναι για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
Η FIFPro είναι της γνώμης ότι για την clenbuterol (και άλλες συναφείς ουσίες, απαγορευμένες) θα πρέπει να οριοθετηθεί η ποσότητα έτσι ώστε να είναι δυνατό να στοιχειοθετηθεί ότι χρησιμοποιήθηκε για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. «Πρέπει να διαχωριστεί ποιοί ήθελαν πραγματικά να εξαπατήσουν και ποιοί ήταν απλά άτυχοι διότι κατανάλωσαν τροφές μολυσμένες με απαγορευμένες ουσίες» δηλώνει ο δικηγόρος της FIFPro, Wil Van Megen.
«Συγκρίνεται με το άθλημα της ιππασίας κάτω υπό τη επιρροή του οινοπνεύματος. Υπάρχει ένα νόμιμο ποσοστό που επιτρέπεται στο αίμα» τονίζει ο Van Megen. «Τώρα είναι θεωρητικά εφικτό ότι η clenbuterol, όταν ανακαλύπτεται, μπορεί να προέρχεται από μολυσμένο νερό της βρύσης».
Οι πέντε Μεξικανοί ποδοσφαιριστές απειλούνται με την τιμωρία αποκλεισμού 2 ετών. Από αυτούς τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ενδέχεται, λόγω κακής τύχης, να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να εξασκήσουν το επάγγελμα τους και θα καταστραφεί η σταδιοδρομία τους, χωρίς να υπάρχει δόλος. Αυτό δεν μπορεί να εκφράζει την φιλοσοφία αλλά και την πρόθεση για την απαγόρευση λήψης απαγορευμένων ουσιών.

FIFPro wants change of doping regulations

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη