Η FIFPro καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Τάϊσον Νούνιες

FIFPROΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

Την υποστήριξη της στον 40χρονο διεθνή ποδοσφαιριστή από την Ονδούρα Μίλτον Ομάρ Νούνιες, που έγινε γνωστός ως Τάϊσον Νούνιες, εξέφρασε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, μετά τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο παίκτης.

Ο Νούνιες αγωνίζεται σήμερα στην ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Γουατεμάλα, Ουνιβερσιτάντ Σαν Κάρλος και στις τελευταίες εβδομάδες, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση, σε διαφορετικές περιπτώσεις.
«Παροτρύναμε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γουατεμάλα και τους συλλόγους της χώρας, να πάρουν, άμεσα, μέτρα ώστε να εμποδίσουν περαιτέρω ρατσιστικές επιθέσεις κατά του Νούνιες, αλλά και σε βάρος όλων των άλλων ποδοσφαιριστών στην Γουατεμάλα» επισημαίνεται από την FIFPro, η οποία στη διάρκεια των 3 τελευταίων εβδομάδων, πήρε 3 αναφορές για ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος του Νούνιες.

Στις 28 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Ντεπορτίβο Πετάπα – Ουνιβερσιτάντ Σαν Κάρλος, οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν, με ρατσιστικές εκφράσεις στον Νούνιες, μόλις πανηγύρισε το γκολ της ομάδας του στο66′. Οι αποδοκιμασίες και οι φραστικές επιθέσεις διήρκεσαν μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Ακολούθως, στις 9 Φεβρουαρίου, οπαδοί της Κλαμπ Μουνισιπάλ, τραγουδούσαν ρατσιστικά συνθήματα για τον Νούνιες, για ένα μεγάλο μέρος του αγώνα της ομάδας τους με την Ουνιβερσιτάντ Σαν Κάρλος.
Στις 17 Φεβρουαρίου, για ακόμα μία φορά, ο Νούνιες έγινε δεκτός με ήχους από μαϊμούδες και αποδοκιμασίες, αυτή τη φορά από οπαδούs της Κλαμπ Ερέδια. Για τον Νούνιες, αυτό το γεγονός ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο επιθετικός από την Ονδούρα, πήγε στην Γουατεμάλα το 2009 και από τότε, έχει γίνει, πολλές φορές, στόχος ρατσιστικών επιθέσεων.

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, ο Νούνιες είχε ήδη ακούσει αρκετά από την εξέδρα στο26′, έβγαλε τη φανέλα του και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο.

Για αυτή την κίνηση του, ο διαιτητής του έδειξε την κόκκινη κάρτα, αλλά, στην αναφορά του, σημείωσε πως «ο ποδοσφαιριστής του είπε ότι φεύγει, επειδή, ήταν στόχος ρατσιστικών επιθέσεων και διακρίσεων από τους οπαδούς».

Όμως, ο διαιτητής δεν έγραψε τίποτα για όσα ο ίδιος είδε και άκουσε, σε σχέση με τις ρατσιστικές επιθέσεις.

Ο Νούνιες, ο οποίος έχει αγωνισθεί 88 φορές με την Εθνική ομάδα της χώρας του και έχει σκοράρει 34 φορές, σκέπτεται τώρα το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Μπορεί να είναι 40 ετών, αλλά, ο ίδιος αισθάνεται ότι έχει την απαραίτητη φυσική κατάσταση για να συνεχίζει να αγωνίζεται.

Όμως, τα τελευταία περιστατικά του έχουν πάρει τη χαρά του παιχνιδιού.

Η FIFPro και ο Σύνδεσμος των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Γουατεμάλα, AFG, υποστηρίζουν πλήρως τον Νούνιες.

«Θα ήταν πολύ άσχημο για την παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια, αν ο Νούνιες αποφάσιζε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, εξαιτίας της ντροπιαστικής συμπεριφοράς από τους χούλιγκαν», δηλώνει ο εκπρόσωπος για την αντιρατσιστική εκστρατεία της FIFPro, Τόνι Χίγκινς.

Αυτή τη χρονιά, η FIFPro άρχισε την παγκόσμια παρακολούθηση και καταγραφή όλων των γεγονότων που αφορούν συμβάντα βίας και ρατσιστικής συμπεριφοράς, απέναντι σε ποδοσφαιριστές.

«Ήδη, πήραμε μερικές αναφορές από διάφορες χώρες, τις οποίες λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια επίθεσης στον Νούνιες. Αυτή είναι μία άρρωστη κατάσταση. Πρέπει να καταγγελθεί από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γουατεμάλα και χρειάζεται να παρθούν αμέσως μέτρα ώστε να εμποδιστεί οποιαδήποτε άλλη επίθεση στον Νούνιες και τους συναδέλφους του. Χρειαζόμαστε τα δυνατά λόγια, αλλά, πιο σημαντικό είναι να δούμε τη δυνατή δράση που είναι απαραίτητη.

Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Η FIFPro διαπίστωσε το περασμένο Σάββατο ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γουατεμάλας, παρατήρησε την Κλαμπ Ερέδια και τη διέταξε να οργανώσει αντιρατσιστική εκστρατεία για τους οπαδούς της. Η FIFPro περιμένει ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γουατεμάλας, θα υιοθετήσει και θα εφαρμόσει στην πράξη όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βοηθήσει να αποκλεισθεί ο ρατσισμός από το ποδόσφαιρο αυτής της χώρας».

Στην FIFPro ελπίζουν ότι ο Νούνιες δε θα τελειώσει τώρα την καριέρα του, εξαιτίας αυτής της επίθεσης.

«Του ζητήσαμε να μείνει στο ποδόσφαιρο, να συνεχίσει στο παιχνίδι που αγαπά, στο παιχνίδι στο οποίο αγωνίζεται εδώ και 22 χρόνια και αν τελειώσει την υπέροχη καριέρα του, όπως εκείνος θα ήθελε.

Αυτή θα ήταν μία σπουδαία νίκη, όχι μόνο για τον Νούνιες, αλλά, για όλη την παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια».

FIFPro disturbed by racist abuse of Milton Núñez

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη