Η FIFPro απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας μετά από νέα επίθεση

FIFPROΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

«Είναι τρομακτικό». Η FIFPro προτρέπει τις Ρωσικές ποδοσφαιρικές αρχές και την Πολιτεία να εγγυηθούν την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Την περασμένη Παρασκευή, ένας ποδοσφαιριστής της FK Krasnodar ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια αγώνα από μία ομάδα ανδρών ντυμένων με αστυνομικές στολές ενώ οι αξιωματούχοι της ομάδας παρακολουθούσαν την βιαιοπραγία. Η δεύτερη ομάδα της FK Krasnodar έπαιζε παιχνίδι εκτός έδρας κατά της Terek Grozny. Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι και προηγούντο με 3-0, οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν. Οι παίκτες της Terek Grozny έπαιζαν σκληρότερα και επιθετικά, και επιτέθηκαν στους φιλοξενούμενους της Krasnodar.
Ο Spartak Gogniev, αρχηγός της Krasnodar, που σκόραρε 2 γκολ, παραπονέθηκε στον διαιτητή και του ζήτησε να μεσολαβήσει και να υποδείξει στους ποδοσφαιριστές της Terek Grozny, ώστε να παίζουν χωρίς σκληρά μαρκαρίσματα. Αυτή η κίνηση του είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και ο διαιτητής έδωσε 2 φορές στον Gogniev κίτρινη κάρτα για τις διαμαρτυρίες του. Μετά από αυτό το συμβάν, ο Gogniev εγκατέλειψε το γήπεδο και πήγε στη φυσούνα, για τα αποδυτήρια. Στη φυσούνα τον εμπόδισε μία ομάδα ανδρών με αστυνομικές στολές.
Τον άρπαξαν και τον τράβηξαν μακριά από τις κάμερες. Τον κτυπούσαν συνέχεια με τα γκλομπ. Όλα αυτά έλαβαν χώρα κάτω από τα βλέμματα των αναπληρωματικών προέδρων της Terek Grozny που είναι επίσης μέλη της κυβέρνησης της Τσετσενίας – ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αθλητισμού.
Μετά από εκτενή ιατρική εξέταση, ο Gogniev έχει κατάγματα στα πλευρά, διάσειση, σπασμένη μύτη και άλλα τραύματα από αυτή την επίθεση.
«Είναι τρομακτικό», δήλωσε ο Dejan Stefanovic, μέλος του ΔΣ της FIFPro και εκπρόσωπος της Task Force Eastern Europe, ομάδας που πραγματοποιεί έρευνα για τη μεταχείριση των ποδοσφαιριστών σε Ανατολική Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο.
«Έχω ακούσει πολλές ιστορίες βίας κατά των ποδοσφαιριστών, αλλά, όταν αστυνομικοί κτυπούν παίκτη μπροστά στα μάτια αξιωματούχων της ομάδας του, οι οποίοι είναι παράλληλα και εκπρόσωποι κυβέρνησης, πράγματι έχουμε κάτι πρωτοφανές. Αυτά είναι αισχρότητες».
«Η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πρέπει να δράσει δυναμικά και αυστηρά. Πρώτα πρέπει η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να εγγυηθεί τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών. Κάθε εργαζόμενος – και αυτό συμπεριλαμβάνει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές – έχει το θεμελιώδες δικαίωμα του ασφαλούς εργασιακού χώρου. Η UEFA το έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η ασφάλεια των εργαζομένων είναι μέσα στο θέμα της καλής διαχείρισης και διοίκησης».
«Επιπλέον, η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πρέπει να δράσει μια για πάντα. Είδαμε τι συνέβη στον Nikola Nikezic, που τον χτύπησαν εκπρόσωποι της FC Kuban. Η Ομοσπονδία τιμώρησε την FC Kuban με χαμηλό πρόστιμο, τίποτε άλλο. Απίστευτο!!».
«Τιμωρία με χρηματικό πρόστιμο επί της παρούσης, είναι απαράδεκτο. Ένας ποδοσφαιριστής κτυπήθηκε σοβαρά ενώ οι εκπρόσωποι της γηπεδούχου ομάδας, Terek Grozny, κοίταζαν. Είναι ανεπίτρεπτο. Πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρές τιμωρίες για τέτοια συμβάντα. Και η ομάδα πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά και παραδειγματικά έτσι ώστε και οι άλλες ομάδες να μη σκεφτούν να φθάσουν σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις».
«Εάν και εφόσον η Ρωσική Ομοσπονδία δείξει ανικανότητα να εφαρμόσει τις απαιτούμενες τιμωρίες, τότε, θα πρέπει να αναμιχθεί η Πολιτεία. Στις περισσότερες χώρες, όταν οι πολίτες είναι ένοχοι βίαιης επίθεσης, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης».
«Σε έξι χρόνια, η Ρωσία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά όταν οι ποδοσφαιριστές παίζουν ποδόσφαιρο υπό τέτοιες συνθήκες, το θεωρούμε απαράδεκτο. Είμαστε σίγουροι ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, τελικά, θα το καταλάβει».

FIFPro demands safety guarantees after new assault

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη