Η Διακήρυξη της Λευκωσίας για τα στημένα παιχνίδια

FIFPROΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

Η FIFPro καλωσορίζει την «Διακήρυξη της Λευκωσίας» για την καταπολέμηση της διαφθοράς στα παιχνίδια, η οποία υιοθετήθηκε στο Αθλητικό Φόρουμ της ΕΕ 2012, που υλοποιήθηκε στην Κύπρο. «Συμφωνούμε στα περισσότερα σημεία της Διακήρυξης» επισημαίνουν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών.
Κατά την διάρκεια του Φόρουμ, περίπου 300 συμμετέχοντες από Ευρωπαϊκά Ιδρύματα και το Αθλητικό Κίνημα συναντήθηκαν με εκπροσώπους Συνδέσμων αθλητών, αθλητικές Ομοσπονδίες, την Ε. Επιτροπή και Υπουργούς αθλητισμού από 27 κράτη μέλη. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα μεγάλης σημασίας για την FIFPro Division Europe και τα μέλη της.
Συζητήθηκαν θέματα όπως είναι η διεύρυνση των αρχών της καλής διοίκησης στον αθλητισμό, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός διάλογος στον αθλητισμό και η καταπολέμηση της διαφθοράς των παιχνιδιών.
Όλοι οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανόμενων της FIFPro και των Υπουργών αθλητισμού, τόνισαν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου των στημένων παιχνιδιών.
Όλοι συμφωνούν ότι αυτή η μάστιγα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον επαγγελματικό αθλητισμό, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια.
Οι παρευρισκόμενοι υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη, για τη μάστιγα των στημένων παιχνιδιών.
«Είναι ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα, που επηρεάζει πολλά κράτη μέλη και αθλήματα. Όλοι αποδέχθηκαν ότι το πρόβλημα αυτό χρειάζεται άμεσες, αρμονικές και συντονισμένες κινήσεις από την Πολιτεία, τον αθλητισμό και τις εταιρείες στοιχηματισμού».
Οι παρευρισκόμενοι στο Ευρωπαϊκό φόρουμ συνέταξαν μία διακήρυξη πέντε σημείων, τονίζοντας τα σημαντικότερα θέματα αλλά και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν. Τα θέματα είναι τα εξής:

Εκπαίδευση, πρόληψη και ορθή διοίκηση
Παρακολούθηση
Πειθαρχικές ποινές και τιμωρίες
Συνεργασία
Διεθνής συντονισμός

Η αντιπροσωπεία της FIFPro αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Theo van Seggelen και τα μέλη του ΔΣ Mads Øland και Dejan Stefanovic, καλωσόρισαν την Διακήρυξη της Λευκωσίας για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων.
Παρ’ όλα αυτά, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχει τις επιφυλάξεις του, εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας.
«Ζητούμε για παράδειγμα, να δοθεί περισσότερη έμφαση στο οργανωμένο έγκλημα καθώς αυτό είναι το βασικό αίτιο και από αυτό προκύπτει η μεγαλύτερη ευθύνη για το πρόβλημα των στημένων αγώνων ενώ οι αθλητές, συνήθως, είναι τα θύματα».
Ο Van Seggelen συμπλήρωσε ότι η FIFPro είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους για να βρεθούν λύσεις και να καταπολεμηθεί αυτό το μείζον πρόβλημα.
«Η Διακήρυξη της Λευκωσίας είναι μία καλή κίνηση, αλλά, υπάρχει ακόμα  δουλειά μπροστά μας και ας ευελπιστούμε ότι σύντομα θα βρεθούν οι αρμόζουσες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ορθή διοίκηση
Το συμπέρασμα της συζήτησης για τη δημιουργία θεμελιωδών αρχών της ορθής διοίκησης στον αθλητισμό, είναι σαφές. Χρειάζεται, ακόμη, δουλειά από τις Διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες. Οι δομές των αθλητικών οργανώσεων είναι προβληματικές, ειδικά εκεί όπου η διαφάνεια και η δημοκρατία πάσχουν.
«Οι επαγγελματικές ενώσεις, οι ομάδες και οι αθλητές δεν εκπροσωπούνται στις διαδικασίες αποφάσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών» δήλωσε ο Dejan Stefanovic.
«Πολλά μπορούν να κερδηθούν σε αυτόν τον τομέα. Ο κοινωνικός διάλογος (οργανωμένη ομάδα διαβούλευσης μεταξύ ομάδων και αθλητών/συνδέσμων) βοηθά, καθώς, έτσι μπαίνουν οι βασικές προϋποθέσεις της ορθής διοίκησης».

Κοινωνικός διάλογος
Ο κοινωνικός διάλογος συζητήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, για τον ρόλο που παίζει στον αθλητισμό. Ο Mads Øland, που είναι ο επικεφαλής του κοινωνικού διαλόγου εκ μέρους της FIFPro στο τομέα του ποδοσφαίρου, επισημαίνει ότι «ο κοινωνικός διάλογος είναι άριστο εργαλείο στα εργασιακά θέματα του αθλητισμού».
Τον Απρίλιο, η FIFPro υπέγραψε με τις UEFA, ECA και EPFL την κλαδική συμφωνία για «τις ελάχιστες προδιαγραφές των συμβολαίων».
«Η Ε. Επιτροπή ήταν πολύ ικανοποιημένη με το τελικό αποτέλεσμα, αν και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας, απαίτησε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι χρειαζόταν», δήλωσε ο Øland.
Ο κοινωνικός διάλογος είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να συζητηθούν αλλά και να συμφωνηθούν από τους εταίρους, με σκοπό την βελτίωση του αθλήματος.
Τα προβλήματα του ρατσισμού, της βίας και των στημένων αγώνων πρέπει να αντιμετωπίζονται, πάντα, με προτεραιότητα».

Nicosia declaration small blow in match-fixing fight (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και το πλήρες κείμενο της διακήρυξης στα αγγλικά)

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη