WADA – Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τον νέο κατάλογο απαγορευμένων ουσιών του 2012

ΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

Ποιές είναι οι βασικές αλλαγές του νέου κατάλογου σε σχέση με τον κατάλογο του 2011;

Φορμοτερόλη (Formoterol) προστέθηκε στις εξαιρέσεις στους β-2-αγωνιστές (beta-2 agonists).

Μία από τις σημαντικές αλλαγές στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών 2012 είναι η αφαίρεση της ουσίας Φορμοτερόλη από το «Εδάφιο 3, β-2-αγωνιστές» από τον κατάλογο εάνκαι εφόσον χορηγείται σε εισπνεύσιμη μορφή, σε θεραπευτικέ δόσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες έρευνες, αποτελέσματα και προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από μέλη της αθλητικής κοινότητας, εισπνεύσιμη Φορμοτερόλη σε θεραπευτικές δόσεις δεν απαγορεύεται πλέον.

Ο κατάλογος απαγορεύει την χρήση όλων των β-2-αγωνιστών εξαιρούμενης της ουσίας σαλβουταμόλη (salbutamol-μέγιστη ποσότητα 1600 μικρογραμμάρια για 24 ώρες), σαλμετερόλη (salbutamol), εάν χορηγείται σε εισπνεύσιμη μορφή και τώρα η Φορμοτερόλη (μέγιστη ποσότητα 36 μικρογραμμάρια για 24 ώρες).

Το θέμα των β-2-αγωνιστών θα συνεχίσει να είναι υπό στενή παρακολούθηση του WADA και των ερευνητικών του δραστηριοτήτων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι η χρήση σε μεγάλες δόσεις ή η συστηματική χρήση αυτών των ουσιών να απαγορεύεται και να παρέχεται η ορθή θεραπεία στους αθλητές που πάσχουν από άσθμα.

Η Νικοτίνη τίθεται υπό πρόγραμμα παρακολούθησης.
Για την ανίχνευση πιθανής κατάχρησης, η νικοτίνη τέθηκε στο πρόγραμμα παρακολούθησης για το 2012.

Δεν είναι ο σκοπός του WADA να στοχοποιήσει τους καπνιστές, αλλά να παρακολουθήσει την επίδραση της νικοτίνης στην απόδοση, σε συγκεκριμένη κατηγορία καπνού που καταναλώνεται στο στόμα όπως snus.

Η Νικοτίνη είναι μία από τις διεγερτικές ουσίες που έχουν προστεθεί στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης, μαζί με τις ναρκωτικές ουσίες υδροκωδόνη (hydrocodone) και tramadol. Έχει προστεθεί, επίσης, η χρήση γλυκοκορτικοειδών (glucocorticosteroids).

Στο άρθρο 4.5 του Κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, ο WADA, κατόπιν εντολής, πρέπει να δημιουργήσει πρόγραμμα παρακολούθησης που αφορά ουσίες οι οποίες δεν είναι στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών Ο απώτερος σκοπός της παρακολούθησης είναι η ανίχνευση πιθανών καταχρήσεων.

Αλκοόλη και Β-αναστολείς (beta-blockers).
Κατόπιν αιτήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ (Federation Internationale des Quilleurs), η αλκοόλη δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα απαγορευμένων ουσιών σε πρωταθλήματα τους.

Μετά από αναθεώρηση του WADA και κατόπιν συζητήσεων με τους εταίρους, των αθλημάτων «έλκηθρο» (bobsleigh), curling, μοντέρνο πένταθλο, αγώνες μοτοσικλέτας, ιστιοπλοΐας και wrestling, έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των αγωνισμάτων και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο στο εδάφιο των Β-αναστολέων.

Μη εγκεκριμένες Ουσίες.
Το εδάφιο με τις μη εγκεκριμένες Ουσίες – S0 – έχει μεταφερθεί κάτω από το εδάφιο των Απαγορευμένων ουσιών, έτσι ώστε να διευκρινίζεται ότι οι αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται.

Επίσης, για να διευρυνθεί το εύρος του εδάφιου, μία λέξη έχει τροποποιηθεί αλλά και περισσότερες ουσίες έχουν προστεθεί. Ουσίες θα προστεθούν στο εδάφιο S0 μόνο όταν όλες οι άλλες κατηγορίες έχουν ληφθεί υπόψη ως ανεπαρκείς. Οι ουσίες που θα προστίθενται στο εδάφιο S0 θα θεωρούνται ως «καθορισμένες».

Ποιά είναι η παρούσα κατάσταση της ουσίας Κλενβουτερόλης (clenbuterol);
Η Κλενβουτερόλη είναι απαγορευμένη ουσία και δεν υπάρχει μέγιστη ή ελάχιστη ποσότητα όταν ανιχνεύεται στα δείγματα. Επί της παρούσης, η απαγόρευσή της βασίζεται σε γνώμες εμπειρογνωμόνων και δεν υπάρχει κάποια μελλοντική πολιτική, ώστε να τεθεί υπό όριο ανιχνεύσιμης ποσότητας.

Είναι δυνατόν κάτω υπό ιδιάζουσες συνθήκες η παρουσία πολύ χαμηλών δεικτών της Κλενβουτερόλης να είναι αποτέλεσμα μολυσμένης τροφής. Εντούτοις, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και όλα τα στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε υποθέσεις υπό εκδίκαση.

Στον Κώδικα Αντι-ντόπινγκ, προβλέπεται η διαδικασία και δίδεται η ευκαιρία στον αθλητή να εξηγήσει τον τρόπο εισχώρησης της ουσίας στον οργανισμό του.
Ο WADA συνεργάζεται στενά με τις χώρες, τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και διοργανωτές αθλητικών συναντήσεων έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης τροφών. Επιπλέον, μάλιστα, μεθοδεύεται ο συστηματικός έλεγχος των κρεάτων που σερβίρονται στους χώρους όπου καταλύουν οι αθλητές. Αυτό, όμως, επισημαίνεται ότι είναι, κυρίως, ευθύνη της Πολιτείας και όχι άμεσα του WADA.

Ποιά είναι η ιδιότητα της Καφεΐνης;

Δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η καφεΐνη έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών από το 2004. Η χρήση της στο αθλητισμό δεν απαγορεύεται.

Πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η καφεΐνη είναι ευρέως διαδεδομένη ουσία σε προϊόντα και φαγώσιμα και γι’ αυτό μπορεί να δημιουργηθεί ο κίνδυνος τιμωρίας αθλητών για κατανάλωση καφεΐνης όταν τίθεται θέμα κοινωνικής κατανάλωσης. Επίσης, η καφεΐνη μεταβολίζεται διαφορετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η καφεΐνη είναι μέρος του προγράμματος παρακολούθησης του WADΑ. Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται ουσίες που δεν είναι απαγορευμένες στο αθλητισμό, αλλά, διερευνούνται  πιθανοί τρόποι κατάχρησης τους στον αθλητισμό.

Τα προγράμματα παρακολούθησης των 2010 και 2011 δεν αποκάλυψαν τρόπους κατάχρησης της καφεΐνης στον αθλητισμό, αλλά, μία σημαντική αύξηση χρήσης στους αθλητές έχει παρατηρηθεί.

Ποιά είναι η παρούσα κατάσταση της ουσίας actovegin;

Δεν έχει αλλάξει όπως και το προηγούμενο έτος, δεν είναι στις απαγορευμένες ουσίες εκτός και αν χορηγείται σε ενδομυϊκή, ενέσιμη μορφή.

Οι ενδομυϊκές ενέσιμες μορφές απαγορεύονται σύμφωνα με το εδάφιο M2 (Χειραγώγηση Χημικής και Φυσικής φύσεως) του καταλόγου.

Ενδομυϊκή ένεση με μία απλή σύριγγα επιτρέπεται εάν η ουσία που χορηγείται δεν είναι απαγορευμένη και ο όγκος δεν υπερβαίνει τα 50 mL ενώ οι ενδομυϊκές ενέσεις χορηγούνται σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των έξι ωρών.
(Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στο εδάφιο «πληροφορίες για ενδομυϊκή έγχυση», αν κάνετε κλικ εδώ: Αρχείο PDF)

Η ουσία actovegin είναι μη-πρωτεϊνούχα υπερδιηθημένη ουσία, από ορό μοσχαριού που δεν περιέχει κύτταρα αίματος για να διευκολύνουν την μεταφορά οξυγόνου. Έχει δοκιμαστεί στα εγκεκριμένα εργαστήρια μας και δενανιχνεύθηκαν αυξητικές ορμόνες ή άλλες απαγορευμένες ορμόνες.

Εντούτοις, ο WADA είναι σε επαγρύπνηση για το γεγονός ότι η χρήση του σε κάποια αθλήματα, σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, δύναται να θεωρηθούν απαγορευμένες. Γι’ αυτό τον λόγο, ο WADA θα συνεχίσει να έχει υπό στενή παρακολούθηση την ουσία Actovegin.

Τι είναι μία καθορισμένη/καταταγμένη ουσία;
Μία καθορισμένη/καταταγμένη ουσία είναι η ουσία που επιτρέπει, κάτω υπό συγκεκριμένες και προσδιορισμένες συνθήκες, την πιθανότητα της μείωσης της πειθαρχικής ποινής των 2 ετών όταν ένας αθλητής ή αθλήτρια βρεθεί θετικόςή σε εκείνη τη συγκεκριμένη ουσία.

Ο σκοπός αυτού του ελέγχου είναι να αναγνωρισθεί ότι είναι δυνατόν μία ουσία να εισχωρήσει στον οργανισμό του αθλητή/αθλήτριας χωρίς την θέλησή του/της και κατ’ αυτόν τον τρόπο δίδει την ευχέρεια στο δικαστικό όργανο να επιβάλει διαφοροποιημένη πειθαρχική ποινή.

Καθορισμένες/καταταγμένες ουσίες δεν εννοείται ότι είναι λιγότερο σημαντικές ουσίες για το θέμα της φαρμοκοδιέγερσης σε σύγκριση με τις άλλες ουσίες του κατάλογου, αλλά και δεν απαλλάσσουν τον αθλητή/αθλήτρια από την ευθύνη που έχουν για όποιες ουσίες εισχωρούν στο οργανισμό τους.

Εντούτοις, για κάποιες από αυτές τις ουσίες μπορεί να υπάρχει εξήγηση χρήσης τους για μη φαρμοκοδιεγερτικό σκοπό, όπως αναφέρεται στο εδάφιο 10.4 του Κώδικα Αντι-ντόπινγκ.

Η παραπάνω αναφερόμενη παράγραφος δεν ισχύει σε συγκεκριμένες ουσίες όπως τα στεροειδή και η αυξητική ορμόνη και μόνο γι’ αυτό τον λόγο δεν αναφέρονται στις «καθορισμένες/καταταγμένες ουσίες».
Questions & Answers on 2012 Prohibited List
http://www.wada-ama.org/en/Science-Medicine/Prohibited-List/QA-on-2012-Prohibited-List/

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη