Νέος κατάλογος απαγορευμένων ουσιών του οργανισμού αντι-ντόπινγκ, WADA

ΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

Ο οργανισμός αντι-ντόπινγκ WADA δημοσίευσε νέο κατάλογο απαγορευμένων ουσιών και μία νέα αίτηση για «Κατ’ Εξαίρεση Χρήση Απαγορευμένης/ων Ουσίας/ών για Θεραπευτικούς Σκοπούς» (TUE) που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ο κατάλογος απαγορευμένων ουσιών μπορεί να αναζητηθεί μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της WADA – κατάλογος απογορευμένων ουσιών – εκτός των αγώνων – και σε συγκεκριμένα αθλήματα. Ο κατάλογος αντιπροσωπεύει ότι έχει προκύψει ως αποτέλεσμα από τις τελευταίες επιστημονικές προόδους και παραθέτει αλλαγές σε σύγκριση με τον κατάλογο του 2010.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
Νέα κατηγορία SO. Μη εγκεκριμένες ουσίες (Non-approved substances). Αυτή η ενότητα αναφέρεται σε ουσίες χωρίς επίσημη έγκριση για θεραπευτική χρήση (διότι είτε είναι σε εξέλιξη ή έχουν σταματήσει).

Το διεγερτικό methylhexaneamine έχει μεταφερθεί στην ενότητα των καθορισμένων ουσιών διεγερτικών. Η ΟΥΕΦΑ είχε ήδη προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι αυτή η ουσία βρίσκεται συχνά σε διατροφικά συμπληρώματα και μπορεί να συναντάται με διαφορετικές ονομασίες όπως «έλαιο γεράνιου» (geranium oil) ή «απόσταγμα της ρίζας του γεράνιου» (geranium root extract). Οι αθλητές πρέπει να συμβουλεύονται την ιατρική ομάδα του συλλόγου τους ή της Εθνικής Ομοσπονδίας τους πριν κάνουν οποιαδήποτε χρήση συμπληρωμάτων.

Η «Διαδικασία φυγοκέντρησης αιμοπεταλιών» (Platelet-derived preparations, blood spinning): είναι επιτρεπτή. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδομυικές ενέσεις δεν είναι πλέον απαγορευμένες και δεν απαιτούν την «Κατ’ Εξαίρεση Χρήση Απαγορευμένης/ων Ουσίας/ών για Θεραπευτικούς Σκοπούς» TUE και η τοπική ενδομυική ένεση δε χρειάζεται πλέον να δηλώνεται.

Η απαίτηση της δήλωσης χρήσης συγκεκριμένων εγκεκριμένων ουσιών δεν υπάρχει πλέον. Αυτό αφορά την εισπνοή της ουσίας salbutamol (μέγιστο 1600 μικρογραμμάρια ανα ημέρα) αλλά και την ουσία salmeterol, την τοπική χρήση των γλουκοκορτικοστεροειδών και την τοπική χρήση των παρασκευασμάτων αιμοπεταλίων (platelet-derived preparations).

Στη διαδικασία «Κατ’ Εξαίρεση Χρήση Απαγορευμένης/ων Ουσίας/ών για Θεραπευτικούς Σκοπούς» TUE, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ότι οι ουσίες formoterol, terbutaline και οι beta-2 agonists (εκτός των εισπνεόμενων salbutamol και salmeterol) απαγορεύονται πλέον και για αυτό σε περίπτωση χρήσης τους πρέπει να συμπληρωθεί η φόρμα TUE πρίν από την χρήση των ουσιών. Η αίτηση πάντα θα συνοδεύεται με πλήρη ιατρικό φάκελλο με τον ορισμό «’Άσθμα – ελάχιστες προδιαγραφές».

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη