Η TASK FORCE δύναμη πυρός για τους ποδοσφαιριστές

ΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑ

Οι ποδοσφαιριστές είναι πρωτοπόροι στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τα στημένα παιχνίδια και είναι χαρακτηριστικό ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, πρότεινε και ενεργοποίησε, σε συνεργασία με Εθνικούς Συνδέσμους Ποδοσφαιριστών το ”κόκκινο τηλέφωνο”, δηλαδή, την γραμμή καταγγελιών για ποδοσφαιριστές οι οποίοι θέλουν να καταγγείλουν, σε συνθήκες εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας, περιστατικά που έχουν σχέση όχι μόνο με κρούσεις για μειωμένη απόδοση, αλλά και για προσβλητική και υβριστική συμπεριφορά απέναντι τους.
Μάλιστα, ήδη, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας, η FIFPro TASK FORCE, που θα προτείνει δράσεις και λύσεις στο ΔΣ της FIFPro Division Europe, που ουσιαστικά αποτελεί δύναμη κρούσης η οποία ασχολείται με τέτοια γεγονότα και όχι μόνο με καταγγελίες αυτού του χαρακτήρα αλλά και θέματα μη πληρωμής ποδοσφαιριστών, βία κατά των ποδοσφαιριστών από οπαδούς-διοικήσεις ομάδων-προπονητών, ρατσισμός, προπόνηση εκτός ομάδας, φαρμακοδιέγερση, τα συνήθη προβλήματα που ταλανίζουν την Ανατολική Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο.
Τον Οκτώβριο όλοι οι Σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών επισκέφθηκαν ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια και συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγιο που είχε εκδόσει η FIFPro TASK FORCE για την δημιουργία μίας “Μαύρης Λίστας” (Black Book) με ερωτήματα που αφορούσαν τα παραπάνω θέματα.
Τα αποτελέσματα αναμένονται να δημοσιοποιηθούν τον Φεβρουάριο, όπου θα γίνει εκτενής ενημέρωση στην Εκτελεστική Επιτροπή των UEFA και FIFA για περαιτέρω δράση και πάταξη αυτών των προβλημάτων. Επίσης, τα ΜΜΕ αναμένουν με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας.
Η FIFPro TASK FORCE έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και αναμένεται μετά την έκδοση της λίστας να εντατικοποιηθούν οι επισκέψεις σε χώρες που χρειάζονται άμεση υποστήριξη και επίλυση των προβλημάτων τους.
Οι χώρες που είναι κάτω από το μικροσκόπιο είναι οι Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Ουγγαρία και Πολωνία.
Στις 8-9 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο FIFPro TASK FORCE, στην Θεσσαλονίκη, το πόρισμα του συνεδρίου ήταν ότι ποδοσφαιριστές που δεν πληρώνονται είναι ευάλωτοι σε βία και απειλές, χωρίς δική τους ευθύνη, διότι εάν οι ποδοσφαιρικές Αρχές δεν τους κατοχυρώνουν και δεν προστατεύουν τα βασικά τους εργατικά δικαιώματα, όπως είναι η τήρηση συμβολαίου, εργασία σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, τότε δεν θα βρεθεί ποτέ λύση με τα στημένα παιχνίδια και οποιαδήποτε άλλα προβλήματα προκύπτουν από αυτά.
Οι ποδοσφαιριστές έχουν αντιδράσει με αμεσότητα και υπευθυνότητα στο ζήτημα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και δείχνουν τον δρόμο και σε όλους τους άλλους, για ακόμα μία φορά.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη